Hometraining en video - interactiebegeleiding 



Soms loopt de interactie tussen kinderen en hun ouders vast door moeilijk gedrag, prikkelgevoeligheden of andere kind-factoren. Indien ouders en kinderen in een negatieve dynamiek terecht zijn gekomen, kan een video-hometraining handvaten bieden.


Video-hometraining: 

  • Professionele begeleiding met behulp van videobeelden
  • Herstelt en ondersteunt wat van nature aanwezig is in het contact
  • Versterkt ouders
  • Maakt initiatieven van kinderen en jongeren zichtbaar
  • Helpt ouders de behoeftes van hun kind beter te (gaan) begrijpen
  • Ondersteunt de hechting tussen ouders en kinderen
  • Helpt het contact met het kind op te bouwen 


De methodiek kan ingezet worden bij:

Ouders/begeleiders van kinderen in alle leeftijdsfases. Grote verscheidenheid van hulpvragen zoals pedagogische vragen, omgaan met moeilijk gedrag en conflictsituaties, zorgen rond het contact, specifieke ontwikkelingsproblemen of beperking, versterken van de ouderrol….










Hoe het in zijn werk gaat: 

Tijdens een eerste gesprek wordt de hulpvraag verkend en een plan opgemaakt. Er worden doelen afgebakend om aan te werken gedurende een aantal sessies. De observaties, adviezen, tips en videobeelden hebben als doel het stimuleren van communicatie, contact en spel tussen het kind en zijn ouders. 

Afhankelijk van de hulpvraag, kan de hulpverlener in samenspraak met ouders een eetmoment, spelmoment of andere situatie filmen. Het gaat om korte fragmenten van een 5-10 tal minuten per keer. 


Terugkijkmomenten  

Tijdens terugkijkmomenten gaat de hulpverlener samen met ouders de  video-opnames bekijken en wordt de basiscommunicatie tussen ouder en kind samen geanalyseerd. Bij het terugkijken van de opname staan twee vragen centraal: 

  1. Welke initiatieven neemt het kind om contact te maken?
  2. Hoe reageren de opvoeders op die initiatieven?  

     

    Doel 

    De basis van Video Interactie Begeleiding is het sensitief maken van ouders en hulpverleners voor de initiatieven van het kind. Als dit lukt, kunnen zij afstemmen op de behoeftes van het kind zonder de leiding over het contact te verliezen. Door een goede afstemming tussen ouders en kind te vinden wordt een veilige hechtingsrelatie bevorderd. Hierdoor groeit basisvertrouwen en nemen de gedragsproblemen af. 

     


    Voorafgaand aan begeleiding neemt er standaard een intakegesprek plaats.

    In een intakegesprek verkennen we de hulpvraag. Een intake gesprek duurt één uur.


    Romy Van Goubergen

    Klinisch psycholoog

    Gespecialiseerd in video-interactie training 

    Bij wie kan u hiervoor terecht: 

    Annulatievoorwaarden


    Indien u niet aanwezig kunt zijn op uw afspraak dient u minstens 48 uur op voorhand te verwittigen via telefoon of mail. Indien dit niet gebeurd is, zal het bedrag van de afspraak worden gefactureerd (70 euro) tenzij u een ziekte-attest kan voorleggen. 


    Mogen wij u vragen om bij het inplannen van uw afspraak goed na te denken. De vragen naar begeleiding zijn groot. Wij appreciëren uw aanwezigheid. 


    Indien afspraken meerdere keren geannuleerd worden of men niet opdaagt op de afspraak zijn wij verplicht jullie uit de conventie te halen.


    Verder willen we vragen om op tijd te komen. Indien u te laat bent, zal enkel de resterende tijd van de sessie worden benut zodat de volgende patiënten hier geen hinder van ondervinden.